Additional Resource

COVID-19 Novosti (Croatian)

Opći sabor u travnju 2020.

19. ožujka 2020.

Draga braćo i sestre!

Kako smo vidjeli mnoge promjene diljem svijeta zbog pandemije bolesti COVID-19, napravili smo prilagodbe u misionarskoj službi, hramskom djelu i načinima na koje se okupljamo i štujemo.

Nedavni su dani donijeli nove smjernice stručnjaka diljem svijeta. Nakon što smo se posavjetovali kao Prvo predsjedništvo i Zbor dvanaestorice apostola, smatramo da je mudro nadalje prilagoditi format našeg Općeg sabora u travnju 2020.

Svako će zasjedanje biti prenošeno iz malog auditorija na Hramskom trgu. Prvo će predsjedništvo predsjedavati i voditi ova zasjedanja, a samo oni koji su bili pozvani govoriti ili moliti se bit će nazočni. Glazba za sabor unaprijed je snimljena.

Vršenjem ovih prilagodbi mislimo da možemo pomoći onima koji rade na usporavanju širenja i utjecaja ove pandemije. Zahvalni smo na njima i nastavljamo se molit za njih. Dirnula su nas mnoga izvješća koja čujemo o posluživanju onima u potrebi tijekom ovih nesigurnih vremena. Molimo se da će poizbor blagoslovi Nebeskog Oca biti na vama.

Bit će ovo izuzetan sabor. Prevladavat će poruke istine, nade i nadahnuća dok slavimo Obnovu evanđelja Isusa Krista i nastojimo čuti ga.

Srdačan pozdrav,

Prvo predsjedništvo i Zbor dvanaestorice apostola

_____

Novosti: Privremene prilagodbe u hramskom bogoštovlju 

13. ožujka 2020.

Draga braćo i sestre! 

Zdravstveni uvjeti diljem svijeta koji se ubrzano mijenjaju bili su izvorom rastuće brige. Mnoge su vlade postavile ograničenja koja zahtijevaju privremeno zatvaranje brojnih hramova. Dok smo uz molitvu nastojali uravnotežiti ova ograničenja s potrebom da se nastavi hramsko djelo, odlučili smo napraviti sljedeće privremene prilagodbe koje stupaju na snagu 16. ožujka 2020. za sve hramove diljem svijeta. 

  • Tamo gdje bi vladina ili druga ograničenja na javna i/ili vjerska okupljanja zapravo zabranila hramsku aktivnost, zastupničke uredbe i uredbe za žive bit će privremeno obustavljene.
  • Tamo gdje vladina ili druga ograničenja ne zabranjuju svu hramsku aktivnost, sljedeće hramske uredbe za živuće osobe bit će provođenje kako mogućnosti dopuštaju, samo po dogovoru: uredbe pečaćenja muža i žene te djeteta za roditelje i pripremne uredbe za žive te uredbe podarivanja za žive. Privremeno, zastupničke hramske uredbe neće se vršiti.
  • Svi će smještaji za posjetitelje hrama biti zatvoreni.

Članovi Crkve dobit će upute kada dogovore svoje sastanke za uredbe živih. Hramsko osoblje kontaktirat će pojedince s trenutno dogovorenim sastancima.

U hramovima će biti poduzeti koraci kako bi se umanjio rizik od širenja bolesti, uključujući smanjenje broja hramskog osoblja, ograničavanje broja gostiju na uredbama za žive te slijeđenje smjernica za komunikaciju s posjetiteljima hrama.

Predsjedništvima hrama bit će dostavljene dodatne informacije i po potrebi će biti izvršene daljnje prilagodbe.

S velikim se iščekivanjem radujemo vremenu kada će hramovi opet moći raditi punim kapacitetom te članovima i njihovim precima pružiti blagoslove hramskog djela.

Srdačan pozdrav, 

Prvo predsjedništvo i Zbor dvanaestorice apostola 

_____

Novosti: Okupljanja članova Crkve privremeno obustavljena diljem svijeta

Mjesni vođe savjetovat će se radi utvrđivanja kako sakrament učiniti dostupnim članovima barem jednom mjesečno

Prvo predsjedništvo i Zbor dvanestorice apostola Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana poslali su sljedeće pismo članovima Crkve diljem svijeta 12. ožujka 2020.

Draga braćo i sestre,

kako smo obećali u našem pismu datiranom 11. ožujka 2020., nastavljamo pratiti promjenjive uvjete vezane za COVID-19 diljem svijeta. Razmotrili smo savjet mjesnih crkvenih vođa, vladinih službenika i zdravstvenih stručnjaka te smo tražili Gospodinovo vodstvo u ovim pitanjima. Sada pružamo sljedeće ažurirane smjernice.

Počevši odmah, sva javna okupljanja članova Crkve privremeno se obustavljaju diljem svijeta do daljnje obavijesti. To uključuje:

  • sabore kolčića, sabore vodstva i druga velika okupljanja;
  • sva javna bogoslužja, uključujući sakramentalne sastanke;
  • aktivnosti ogranaka, odjela i kolčića.

Gdje je to moguće, molimo vas da sve ključne sastanke vodstva provodite putem tehnologije. Određena pitanja mogu biti upućena mjesnim svećeničkim vođama. Daljnje će upute povezane s drugim pitanjima biti dostavljene.

Biskupi bi se trebali savjetovati sa svojim predsjednicima kolčića radi utvrđivanja kako sakrament učiniti dostupnim članovima barem jednom mjesečno.

Potičemo članove da u svojim nastojanjima posluživanja brinu jedni o drugima. Trebali bismo slijediti Spasiteljev primjer da blagoslivljamo i uzdižemo druge.

Iznosimo svoje svjedočanstvo o Gospodinovoj ljubavi tijekom ovog vremena nesigurnosti. On će vas blagosloviti da pronađete radost dok činite najbolje što možete kako biste živjeli evanđelje Isusa Krista u svakodnevnim okolnostima.

Srdačan pozdrav,

Prvo predsjedništvo i Zbor dvanaestorice apostola

Style Guide Note:When reporting about The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, please use the complete name of the Church in the first reference. For more information on the use of the name of the Church, go to our online Style Guide.